Pages

Gazete sayfalarındaki karmaşa!

Alexa verilerine göre  ülkemizde en çok ziyaret edilen  ilk 20 site arasında  3 büyük gazete Milliyet, Hürriyet ve Habertürk yer alıyor. Ben de gazete sayfalarını usability açısından değerlendirmek istedim.

İlk olarak, ülkemizde en çok ziyaret edilen siteler arasında gazetelerin yer almasının, "halkımız gazete okumuyor" söylemine ters durduğunu fark ettim. Bunun sebebi internetten haberin ücretsiz olması mı yoksa  halkımızın gerçekten haber okumaya mı  başladı? Yıllarca gazete tirajları manipüle edilmiş olamaz değil mi?

Neyse biz işimize dönelim,

3 gazete de neredeyse aynı arayüzü kullanıyor ve tümüyle ne kadar haber varsa ana sayfalarına tıkıştırmışlar.
Gönül isterdiki fiziki gazete keyfini webde de yaşayalım. Örneğin manşet için ilk sayfa spor haberleri için arka sayfalar kullanılsa,  son sayfada olmazsa olmaz yarı çıplak mankenler ile daha derli toplu bir sayfa hali oluşabilir. Sayfaları flash yapmak zorunda da değiliz, güzel bir fontta sayfa numaralarını seçse kullanıcı, fiziki gazeteden alışkın olduğu  için hangi sayfada ne var çok rahat ulaşır. Ekonomi sayfasının sağında solunda alakasız başka haber olmasın ama lütfen. Hem böylece digital reklam verenleri doğru kitleyle buluşturmuş olursunuz.

Şu haliyle  eye tracking ile test etsek eminim ki onlarca bannerın görünmediğini, onlarca haberin okunmadığını çok net görürüz. Hele bir de, gün içinde bir kaç defa haber okumak için giren bir denek seçersek ana sayfadaki yeni haber için ayrılmış banner alanı dışında başka haberi okumayacağına eminim.

Örnekler içinde ntvmsnbc.com  en iyisi gibi duruyor. Kategorilere ayrılmış ve görseller derli toplu.






0 yorum:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica