Pages

Turkcell.com.tr yenilendi!

Turkcell'in yenilenen internet sayfasını kullanılabilirlik gözlüğü ile değerlendirmek istedim. 


Anasayfa ile başlarsak,  ilk olarak 5sn testi yaptım ve 5 sn sonrasında aklımda kalan  sadece
 “Kadir Çöpdemir” ve “Pazarlama” kelimesi oldu.  Bunun sadece bir banner olduğunun farkındayım ama her banner değiştiğinde farklı bir izlenim yaratacağı fikri kulağa hoş gelmiyor.  
Bununla birlikte, sayfanın yenilenmesi için emek harcayan arkadaşlarımızın amacı eminim ki, eski tasarımda bulunan gereksiz bilgileri, linkleri, headerları, bannerları  kaldırmak ve çok daha ferah ve kolay okunabilir bir arayüz yapmak ancak bu konu biraz abartılmış veya yapılmak istenene ulaşılamamış. Çünkü anasayfada defalarca yukarıdan aşağıya scroll ettim ama hiçbir yazıyı okumak için motivasyon hissetmedim, aynı zamanda ikonlar ve görseller de bir anlam ifade etmedi. Özellikle “Neden Turkcell” den sonrası, her sayfadanın altında bulunan gereksiz bilgi izlenimi yarattı bende.  Açıkcası kullanılan arayüz bir startup sayfası için kullanılmış hazır template den farklı gelmedi. 

Detay başlıkları incelediğimde ise, genel olarak  bankalar ve operatörlerde alışık olduğumuz yapı yerine,login sürecini değiştirip yeni bir sayfa açmadan aynı sayfada kişisel bilgilerimizi ve işlemlerimizi yapabildiğimizi görüyoruz. Buradaki sorun, finans ve benzeri web kullanıcılarının deneyiminin  yerine, yeni bir alışkanlığın oluşmasını beklemek olmuş.
Login için "Giriş" başlığı kullanılmış ancak bunun dışında gözüme çarpan "Hesabım" başlığı oldu. Hesabım başlığı üzerine mouse ile geldiğinizde açılan işlemlere tıkladığınızda "Bu alanı görüntüleyebilmek için giriş yapmalısınız" hatasını veriyor. Sayfanızda dolaşan kullanıcılara vereceğiniz ikinci hatadan sonra sayfanızdan ayrıldığını düşünürsek, burada kullanılan başlıkların kaldırılıp Login giriş butonunun göze çarpacak bir şekilde ön plana çıkartılması kaçırılan müşteriler için daha anlamlı olacaktır. Kaldı ki "Hesabım" başlığı üzerine mouse ile geldiğinizde aşağı laydown açılırken,"Hesabım" başlığına  tıkladığınızda login olabileceğinizi bulmak mucize gibi.

 Login olduktan sonra ise yine flat design ile çok geniş alanlarda az ve özet bilgi kullanılmış ama 22 inc bir ekrandan açmış olmama rağmen bir çok başlıkların aşağı scroll ederek görülebilmesi, kullanıcıların aşağıda bulunan bilgileri görmeyeceği anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar kullanıcıların çok fazla scroll etme eğiliminde olmadığını ortaya koyuyor. Giriş yaparken karşılaştığım bir sorun,  “Giriş” butonu ile cep telefon numaramı ve şifremi girmiş olmama rağmen giriş yapılıyor uyarısından sonra sayfada hiçbir değişiklik olmadı ama hesabım başlığına tıkladıktan sonra kendi bilgilerimi görebildim. Browser: Crome Sürüm 31.0.1650.57. Hesabıma login olduktan sonra “Çıkış” butonunu bulamadım. Butonu sağ üst köşede aradıktan sonra  aşağı scroll ettim hızlıca ama yine de soldaki menülerin en altında olduğunu fark edemedim. Çıkış butonunun menü içerisinde olmasını istiyorsak renk olarak farklılaştırmakta fayda olacağını düşünüyorum. Hatalar dışında eski faturalarım ve fatura analiz ekranlarının sadeliğini beğendim.

Flat design genel itibari ile ferahlık hissi veriyor ama " kampanyalar başlığına tıkladığınızda açılan sayfada kullanılan büyük büyük görsellerin kampanya detayına odaklanmanızı engelliyor ve aynı zamanda kullanılan görsellerden de bir anlam çıkarmanız oldukça zor. Örneğin servis kampanyalarında kullanılan 3 görselin birbirinden farkını anlayabiliyor musunuz? Bu sorun tüm kampanyalar için mevcut. Benim fikrim görsel boyutlarının küçültülmesi ve o kampanya özelinde öne çıkartılmak istenen mesaja uygun bir görsel veya ikon kullanılması algının kolaylaşmasını sağlayacaktır. Kampanyalar altında bulunan “Sırala” fonksiyonunun gereksiz olduğunu düşünüyorum çünkü hiç kimse Turkcell’in en ucuz ürünü neymiş bakalım diye düşüneceğini sanmıyorum.
Bir diğer başlık "Ürün ve hizmetler". Bu linki tıkladığınızda rengarenk başlık ve görsellerin içinde işinize yarayacak bilgiliyi bulmaya çalışırken buluyorsunuz. Örneğin üç kolonda sıralanmış üç ayrı başlıktan "Popüler tarife ve paketler" altında görüntülenen bir kampanya üzerine mouse ile geldiğinizde, görsele tıklayabilir, kampanya başlığına tıklayabilir veya daha fazla görüntüle linkine tıklayabiliyorsunuz. Bu yapı kullanıcın hepsi ile ayrı sayfalara gideceğini bu sayfalarda çok fazla bilgi olduğu hissi uyandıracağını ve  bu durumun tembel halkımız için farklı kampanyalara bakma sayısını azaltacağını düşünüyorum. Bu yapı yerine tüm kampanyalarda bütünlük olması için sadece "incele" butonunun kullanılması uygun olacaktır. Burada anlatmak istediğim özetle, kullanıcı sizin bir alt sayfanızı kullanmayı öğrendikten sonra diğer sayfalarda farklı bir deneyimi öğrenmeye zorlamamak gerekiyor.
Özetle,  keep it simple anlayışı benimsenmiş ama bence amaca ulaşılamamış. Konu Turkcell olunca yenilik ve innovasyon beklentimiz artıyor.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yandex.Metrica