Pages

thy.com fiyat sorgulama

www.thy.com internet sayfasında yapılan usability hatalarını paylaşmak istiyorum. THY ana sayfasında akıllı bir arama modülü kullanıyor ancak küçük bi buton hatasının büyük sonuçlar doğurduğunu düşünüyorum. "Nereye" alanını boş bırakıp "mercek" ikonuna tıkladığınızda yandaki liste açılıyor. Ancak mercek ikonu boş alan için kullanılmaz. Bu yanlış ikon seçimi havalimanı ismini bilmeyen müşterilerin google dan hava limanı isimlerini aramalarına sebep olur. Bilet rekabetinin ve adwords reklamlarının yoğun olarak kullanıldığı bir alanda müşterinizi google da bir havalimanını aradığında kaç tane kampanya ile karşılaşacağını siz tahmin edin.



Bir diğer sorun fiyatların görüntülendiği ekranda. THY'den ilk defa bilet almak için fiyat sorgulayan bir kişi bu tabloyu gördüğünde eminim uzun bir süre fiyatlara boş boş bakıyordur. Gidiş ve dönüş biletlerinin kesişim noktasının toplam bilet ücretini yansıttığı anlamak gerçekten ilk bakışta kolay değil. Analytics raporlarunda eminim ki bu sayfada kalınan süre oldukça fazladır. Ama muhtemelen müşterilerimiz fiyat seçimi yapıyor o yüzden uzun zaman geçiriyor savunması yapılacaktır. Ayrıca gidiş ve dönüş biletlerinin ayrı ayrı kaç TL olduğunu göremiyor olmamız cabası.


DEVAMI.. >>

YemekSepeti.com

Yemek Sepeti, internet üzerinden yemek sipariş alan, Türkiyede neredeyse rakibi olmayan aynı zamanda  tık sayısı ve cirosu yüksek sitelerden bir tanesi.
Yemek Sepeti nin sayfasını incelediğimde gözüme ilk takılan "kredi kartınız bizi hiç ilgilendirmiyor" mesajı oldu, bu mesaj uzun zamandır sitede bizi karşılıyor. Kullanıcının aç ve sipariş vermek üzere bu siteyi ziyaret ettiğini düşürsek tam bu sırada en son düşüneceği şey kredi kartının güvenliği olacaktır. Yemek için kebapçıya girdiğinizde buralarda yan kesici çok ama bizim dükkan güvenlidir mesajı vermeye gerek yok.
"Siz siparişi  verin, ödemeyi kapıda biz alırız" gibi daha samimi bir ifade ile de her şeyi anlatabilirdiniz.
Ayrıca ana sayfada yemek görseli neredeyse yok gibi, aç müşterinin iştahını açacak güzel yemek resimleri ve firmaların yaptıkları kampanyalardan bahsedilmesi müşterinin aksiyon almasını kolaylaştıracaktır.
Bir diğer sıkıntı kayıt olma zorunluluğu. Neden sıkıntı diyeceksiniz müşteriniz ve zaman sizin en büyük rakibiniz. En küçük tereddütte telefonla siparişe yönlenecektir. Bu yüzden üyelik bilgileri yerine sipariş aşamasında doldurulan bilgilerle üyeliğin aynı zamanda gerçekleştirilmesi güzel bir çözüm olacaktır.
Mobil uygulamalarının tanıtıldığı sayfa oldukça sade ve kullanışlı ancak bu sayfayı YS MOBİL linkine gizlemek bu sayfayı ulaşılmaz kılmış. iPhone ve Android kullanımlarının nereyse tüm internet kullanımının yerini aldığı  günümüzde mobil uygulamasını anasayfaya almalı diye düşünüyorum. Ayrıca Mobil uygulamalar müşteri bağlılığını artırır. Bir öneri de araya sıkıştırayım kişilerin yedikleri yemeklerin resimlerini paylaştıkları bir yemeksepeti uygulaması harika olabilirdi.
Syafaya dönersek tekrar sayfanın sağında yeni eklenenler sütunun görevini hiç anlamadım, sanırım yemek sepetine yeni eklenen firmaların takipçileri var :) yoksa neden bu kadar alanı ona ayırsınlar.
Yemeksepetini mailing konusunda oldukça başarılı bulduğumu söyleyebilirim, Konsepto Creative'i tebrik ederim, yaratıcı mail subject leri çıkıyor. Yılbaşına 2 piliçle girmek ister misiniz başlığını çok sevmiştim.

Sonuç: Yemeksepetinin yakın zamanda yeniden tasarlanacağı umuyorum.
Herkese afiyet olsun. :)


DEVAMI.. >>

ŞehirFırsatı ve Zaten Üyeyim

İndirimli alışveriş sitelerinin öncüsü sayılan Şehir Fırsatı açılışı sayfasındaki "zaten üyeyim" çilesine bir son verse iyi olur. Siteyi çok sık kullanmıyorsanız sol atta düz yazı halinde duran linki bulmanız imkansızlaşıyor. Amaç yeni üye sayısını artırmak besbelli ki ama bu yapılan daha ilk adımda müşteriyi zora sokmaktan başka birşey değil. Mavi input alanı, yeni üyelik mi yoksa mevcut  üyeler için mi karmaşasını her giren yaşıyordur. Linkin yerini, fontunu, buton olmayışını usability açısından son derece yanlış buluyorum.
DEVAMI.. >>

Gazete sayfalarındaki karmaşa!

Alexa verilerine göre  ülkemizde en çok ziyaret edilen  ilk 20 site arasında  3 büyük gazete Milliyet, Hürriyet ve Habertürk yer alıyor. Ben de gazete sayfalarını usability açısından değerlendirmek istedim.

İlk olarak, ülkemizde en çok ziyaret edilen siteler arasında gazetelerin yer almasının, "halkımız gazete okumuyor" söylemine ters durduğunu fark ettim. Bunun sebebi internetten haberin ücretsiz olması mı yoksa  halkımızın gerçekten haber okumaya mı  başladı? Yıllarca gazete tirajları manipüle edilmiş olamaz değil mi?

Neyse biz işimize dönelim,

3 gazete de neredeyse aynı arayüzü kullanıyor ve tümüyle ne kadar haber varsa ana sayfalarına tıkıştırmışlar.
Gönül isterdiki fiziki gazete keyfini webde de yaşayalım. Örneğin manşet için ilk sayfa spor haberleri için arka sayfalar kullanılsa,  son sayfada olmazsa olmaz yarı çıplak mankenler ile daha derli toplu bir sayfa hali oluşabilir. Sayfaları flash yapmak zorunda da değiliz, güzel bir fontta sayfa numaralarını seçse kullanıcı, fiziki gazeteden alışkın olduğu  için hangi sayfada ne var çok rahat ulaşır. Ekonomi sayfasının sağında solunda alakasız başka haber olmasın ama lütfen. Hem böylece digital reklam verenleri doğru kitleyle buluşturmuş olursunuz.

Şu haliyle  eye tracking ile test etsek eminim ki onlarca bannerın görünmediğini, onlarca haberin okunmadığını çok net görürüz. Hele bir de, gün içinde bir kaç defa haber okumak için giren bir denek seçersek ana sayfadaki yeni haber için ayrılmış banner alanı dışında başka haberi okumayacağına eminim.

Örnekler içinde ntvmsnbc.com  en iyisi gibi duruyor. Kategorilere ayrılmış ve görseller derli toplu.




DEVAMI.. >>

Pegasus Yenilenmiş?

Pegasus internet sayfasını yenilediğini iddia ediyor ama yorum yapmaya gerek bile yok. Aradaki 7 farkı bulana uçak bileti hediye ediyorlarmış..
Yeni



DEVAMI.. >>

Private Shopping Login Sorunu!

Markafoni, Limango, Trendyol ve 1V1Y, indirimli alışveriş fırsatı veren güncel sitelerden önde gelenleri. Genel özellikleri ise indirimli ürünlere sadece üyelerin ulaşabilmesi. Yani vitrine bakabilmek için bile kapıdan içeri girmeniz gerekiyor. Kısacası login olmak zorunlu.
Ben de bu sitelerin login aşamasında yaptıklarına bakmak istedim.

Markafoni, mağazasına gelen her müşterisinin  anahtarını unutmaması gerektiğini düşünüyor ki "BENİ HATIRLA" opsiyonu sunmamış. Beni hatırla butonu login sayısını 1/5 oranında artıracaktır. Her geçen gün bu tarz sitelerin arttğını ve onlarca şifreyi hatırlamak zorunda kaldığımız düşünürsek beni hatırla opsiyonu hayat kurtarıcımız haline gelebilir. Bu arada markafonin iphone uygulamasında bu opsiyonun kullanıldığını da hatırlatalım veÜstadın (Hasan Yalçın) bir bildiği vardır diyerek kapatalım.




1V1Y ise ana sayfasını default "yeni üye kayıt" ile açıyor. Bunu yapabilmeniz için günlük login olan yeni üye sayısının eski üyelerden daha fazla olması gerekiyor. Sitenin ilk günlerinde bu yapının kullanılması doğru ama üye sayısının yükselmesi halinde sitenin "ÜYE GİRİŞİ" ile açılması login sayısını 1/15 oranında artıracaktır. Ayrıca zaten üyeyim ifadesi yerine "ÜYE GİRİŞ" ifadesi  kullanılmasını öneririm, "zaten" ifadesi olumsuzluk içerir.






Limango login sayfasında bir uzun bir de kısa input alanı kullanmış ve bu alanlar için başlık(e-mail,şifre vb) kullanmamış, bu alanların içine örnek yazması kulllanıcı kitlesinin bayanlardan oluştuğunu düşünürsek işi 1/8 oranında kolaylaştıracaktır.

Trendyol ise Private Shopping iştahını kabartan bir yapı kullanmış ve üye olmayanlara sadece vitrini göstermiş ve bir tık ötede login bilgilerini istiyor. Ama yine aynı hata "Beni Hatırla" butonunun eksikliği!


Private Shopping Türkiyedeki ilk günlerinde, üyeliği arkadaş tavsiyesi ile gerçekleşiyordu ve ağızdan ağza pazarlama yöntemiyle büyük kitlelere ulaşması hedefleniyordu. Bugünlerde çoğalan benzer siteler arasında kaybolmaya başladığımızı düşünürsek, "beni hatırla" opsiyonu dışında yeni yöntemlerin kullanılması kaçınılmaz görünüyor. Örneğin sadece mail adresi ile login olup, siparişlerinize bakmak istediğinizde şifre sorulması şuan için maliyeti düşük geliştirmelerden birisi olabilir bence.

Yeni Üyelik ekranı için olması gereken nedir derseniz, yandaki örneğe bakabiliriz, üyelik aşamasında isim, email ve telefon numarası sormuşlar, ayrıca üyeliği daha cazip hale getirip üye olan herkese 10 Pound (30 TL) gibi yüksek bir  bonus vermişler. bir diğer örnek ise facebook connect kullanılması (hala markafoni'den haberdar olmayan türk kadınları olduğunu düşünürsek facebook güzel bir iletişim aracı)

Sonuç: Private Shopping sitelerinin giderek artması, farklı olanın kazanması anlamına gelecek.

Nasıl mı ? Alışveriş siteleri interaktif hale getirip 2. el kıyafet satışı yaptıracak olması gibi...eskileri atmayın derim..


 www.markafoni.comwww.markafoni.comwww.limango.comwww.1v1y.com
DEVAMI.. >>
Yandex.Metrica