Pages

Kredi Kartı Bilgilerimi Giremiyorum!

IAB Türkiye tarafından yayınlanan raporda online alışveriş yapan tüketicilerin ödeme tercihlerine göre 2011 yılında online alışveriş yapanların %77′si kredi kartı ile ödeme yapmış. Tam rakamı vermek gerekirse 2milyon kullanıcı kredi kart ile internetten alışveriş yapmış. 

Bu sayı Kredi kartı bilgisini başarılı bir şekilde girmiş olanların sayısı, bir de kredi kartı bilgisi girerken sorun yaşayıp vazgeçenlerin sayısını yayınlasalar ya. Bankacı arkadaşlarımın bile bu sayfada sorun yaşadığını görünce konuyu ele almak istedim.

Bir kaç örnek çıkardım ama genel kullanım, tüm bilgilerin belli bir modülde sorulması şekilde. Kart Numarası, Kart üzerindeki isim, cvv, son kullanma tarihi standart sorulması gereken bilgiler.

Kart numarası 15 ile 19 hane arasında olabiliyor. Bu nedenle kart bilgisini dörderli gruplara ayıran siteler bazı kartları baştan elemiş oluyor. Çok isteniyor ise kart numarası girilirken ön yüzde yazdıkça dörderli gruba ayırabilir, boşluk yada noktalama işareti yazılmasını engelleyebilirsiniz. 
Kart numarası banka kodlarını içeriyor bu nedenle banka seçimini yaptırmak gereksiz, hatta son zamanlarda kart numarasının son 8 hanesini alınarak dolandırıcılık bile yapılıyor.









Kart Üzerindeki İsim bilgisini girerken en çok yaşadığım problem genelde ilk box kart numarası zannedim isim bilgisi alanına kart numaramı yazmak oluyor. Eminim ki bunu yaşayan çok insan vardır, bunu yaşamamızın bence en büyük nedeni kart numarası alanı ile isim alanlarının boyutlarının birbirine çok yakın olması. Bunu engellemenin en kolay yolu başlıkları boxların içine yazmak olacaktır. 
Bir diğer sorun ise, kart üzerindeki isim ifadesi yerine adınız soyadınız ifadesinin kullanılması kart bilgilerinin eşleşmemesine sebep oluyor. Müşteriye mutlaka kartın üzerinde yazan bilginin girilmesi gerektiği belirtilmeli.

CVV bilgisi en çok sorun yaşanan alan sanırım. Çünkü ilk online alışveriş sitesinden beri bu bilgi sayfanın sağında solunda bir şekilde müşteriye açıklanmaya çalışıyor. Neden sorun yaşanıyor çünkü kredi kartının hiçbir yerinde CVV ifadesi yazmaz, tabi müşteri nerden akıl etsin kartın arkasına bakmayı ve yazan 7 digit sayının son 3 hanesini nerden tahmin etsin. Bankalar CVV numarasını kartın ön yüzüne bir yere yazmayı ne zaman akıl edecekler merak ediyorum (Visa-Master Kuralları da var tabi değil mi). Bence şeffaf bile üretilebilen kartların CVV numarasına bir çözüm bulunması şart. 





DEVAMI.. >>
Yandex.Metrica